BMWT Nieuwsbrieven

BMWT Nieuwsbrieven  

BMWT

Vlietweg 17u
2266 KA Leidschendam
E-mail: secr@bmwt.nl
Internet: www.bmwt.nl
Tel.: 070-3010103
Bekijk stellingen ook eens aan de achterkant
De tussentijdse controle van de stellingen is uitgevoerd, de uitvoerende medewerker is tevreden. Want op zijn dagelijkse ronde door het magazijn heeft hij geen ernstige gebreken geconstateerd. Maar heeft hij wel alles gezien?

Frans Hardus gaf tijdens de Dag van het Magazijn op 9 november jongstleden zijn jaarlijkse workshop over veilig gebruik van magazijnstellingen. Centraal stonden deze keer verborgen gebreken, aan de achterkant van de stellingen. In zijn presentatie liet hij foto’s zien van situaties die hij het afgelopen jaar tegenkwam.

Foto 1 is één van de foto’s uit Hardus’ verzameling. Hierop zie je een stijlbeschermer. Deze is zo te zien aan vervanging toe. Frans Hardus: “Aan de linkerzijde van het oranje beschermingsprofiel was een flapje uitgestulpt. Het stukje net boven de voetplaat was verbogen. Wellicht is er ooit een heftruck achter blijven haken toen die een pallet uit de stelling heeft getrokken. Wat de exacte oorzaak van de verbuiging is, is echter niet meer te achterhalen.”
 
Foto 1. Aan de linkerzijde van het oranje beschermingsprofiel is een flapje uitgestulpt.

Achterkant
Hardus was op dat moment niet zozeer geïnteresseerd in de oorzaak; het ging hem om de gevolgen, en dan vooral om de gevolgen die op het eerste gezicht verborgen bleven. Daarom beperkte hij zich niet tot de stijlbeschermer aan de voorkant van de palletstelling, maar nam hij ook een kijkje aan de achterkant. Een goed idee, zo blijkt uit foto 2.

Foto 2. De boutkop waarmee de stijlbeschermer aan de voorste stijl is bevestigd, is dwars door de stijl heen getrokken.

“Hier zie je dat de schade veel groter is dan je op het eerste gezicht zou denken”, zegt Hardus. “De boutkop waarmee de stijlbeschermer aan de voorste stijl is bevestigd, is dwars door de voorste stijl getrokken. Dat betekent dat die stijl veel minder sterk is en daardoor wordt de hele constructie instabieler. Dit is een schade die veel ernstiger is dan alleen maar een beschadigde stijlbeschermer.”

Halve verhaal
Dit voorbeeld onderstreept Hardus’ filosofie: beperk je niet tot inspectie aan de voorkant van de constructie. “Wat je ziet aan de voorkant, is vaak maar het halve verhaal. De gevolgen aan de achterkant van een stelling zijn soms veel groter. Bekijk stellingen dus ook eens aan de achterkant.” Hardus geeft toe: inspectie aan de achterkant is soms lastig. “Ik wil niet alleen de achterkant van de voorste stijl bekijken, maar ook die van de achterste stijl. Dat kost meer tijd, maar levert wel een veiligere situatie op.”

Lange termijn

Bedrijven zijn in eerste instantie niet altijd blij met Hardus’ ijver. “Na de keuring hebben zij weer een aantal reparaties uit te voeren. Op de langere termijn zijn ze natuurlijk beter af. Minder schade, lagere kosten en minder gevaar. Met een beetje ijver kun je ongevallen en uitval voorkomen.”