BMWT Nieuwsbrieven

BMWT Nieuwsbrieven  

BMWT-Keur

Vlietweg 17u
2266 KA Leidschendam
E-mail: secr@bmwt.nl
Internet: www.bmwt.nl
Tel.: 070-3010103

Volg BMWT op LinkedIn, Facebook, YouTube en Twitter
Als de stagiair het beter weet
Op Het Laadperron in Veenendaal krijgen leerlingen levensecht onderwijs in een professioneel ingericht magazijn. Het lesprogramma is geïnspireerd op de Code Gezond en Veilig Magazijn, met als gevolg dat een stagiair soms beter op de hoogte is dan zijn begeleider.

Voor de stagiair is het een spannend moment: zijn eerste dag bij een echt magazijn. En ja, al snel slaat de onzekerheid toe. Nergens ziet hij immers belijning op de vloer. Dus is zijn eerste vraag aan de begeleider: "Bij ons op school zie je duidelijke voetpaden. Maar waar moet ik hier precies lopen?"
Een reëel scenario, zegt trainer Logistiek Erik van Schaik. Het Laadperron besteedt in zijn opleidingsprogramma veel aandacht aan veiligheid. "Wij verzorgen onderwijs op het niveau van mbo, vmbo en praktijkonderwijs. Deze mensen leren het best door te doen. Daarom hebben wij hier een magazijn nagebouwd waarin leerlingen kunnen oefenen. Daarbij hebben we ons laten inspireren door de Code Gezond en Veilig Magazijn."

Flapgordijn
Neem de ritjes die de leerlingen maken met de heftruck. "Als die trucks een lang recht stuk rijden, ziet iedereen ze wel aankomen", zegt Van Schaik. Maar zo af en toe moeten ze ook door een grote schuifdeur met een flapgordijn ervoor. Dan is het moeilijk om te bepalen of er aan de andere kant een medeleerling loopt. Dus moeten ze in zo’n geval altijd claxonneren. En die medeleerlingen? Die lopen natuurlijk alleen maar op de daarvoor aangegeven looppaden."
Dat is nog niet alles. "In het boekje over de Code stuitten we op Blue Spots", zegt Van Schaik. "Dat zijn sterke blauwe ledlampen die een blauwe stip projecteren op de vloer. Zo kunnen de werknemers op de voetpaden zien dat die truck er aankomt. Ook hebben we de locatie van de brandblussers duidelijker aangegeven. We zagen dat AkzoNobel niet alleen de blussers rood had gekleurd, maar ook een groot vlak daarachter. Zelfs bij sterke rookontwikkeling is dat vlak nog te zien."

Aanspreken

Terug naar de stagiair in het begin. Denkt Van Schaik inderdaad dat stagiairs de werkgever op veiligheid zullen aanspreken? Ja en nee, zegt hij. “Om daar nu direct op je eerste dag al mee te beginnen… dat is lastig. Vooral de leerlingen uit het praktijkonderwijs zullen zich wat langer op de vlakte houden. Zij zijn soms verbaasd als ze merken dat ze van sommige dingen meer weten dan de baas. Maar na een tijdje zie je ongetwijfeld een verandering. Dan zullen zij hun kennis zeker willen tonen."

Boek Code Gezond en Veilig Magazijn
Het lesprogramma van Het Laadperron is voor een deel gebaseerd op de Code Gezond en Veilig Magazijn. Zal Van Schaik zijn leerlingen ook aanmoedigen om het bijbehorende boekje te lezen? “Natuurlijk,” zegt hij, “onze leerlingen leren het best door dingen te doen, maar dat betekent niet dat ze nooit iets hoeven te lezen. Voor de mbo-leerlingen zal ik het boek absoluut behandelen, zeker als ze aspiraties hebben om teamleider te worden. Dan is de Code verplichte kost."

Bestel kosteloos uw exemplaar van ‘Mensenwerk’, het boek over de Code Gezond en Veilig Magazijn.